~ Het Blog van A tot Z ~

 

De eerste dag

16 september 2011

Tijd voor een experiment. Ik verbaas me erover hoe mensen soms toch zo’n opgeruimd huis kunnen hebben. En dan bedoel ik… opgeruimd! Geen boekenstapels in de boekenkast, geen kranten slingerend in het rond, geen laatjes met teveel pennen en sleutels. Dan denk ik: hoe doen die mensen dat? Zij krijgen dezelfde stapel papier door hun brievenbus, ze moeten toch ook schrijven, en waar zijn hun boeken????!

Goed, ik verlang dus naar zo’n huis. Tenminste, ik zou willen dat ik qua opruimen niet altijd zo achter de feiten aan loop.
Nu las ik in de FLOW (op het toilet, want daar was nog een krukje waar hij leuk op kon liggen) over 365 dagen projecten. Doe iets kleins, iedere dag van het jaar en je zult versteld staan van het resultaat.

Daarom ga ik, vanaf vandaag, iedere dag van het jaar 1 kastje (of 1 laatje, dat mag ook) opruimen.
Om me te helpen het ook echt te doen en na dit jaar te kunnen kijken wat er is gebeurd, schrijf ik er iedere dag iets over op dit blog.

Je mag het lezen, maar het hoeft niet. Ik ben benieuwd!

Reacties

De zolder…dag 1

16 september 2011

 

Hmm, de zolder. Al een aantal weken heeft de hulp hem niet gestofzuigd. De reden? Ze kon er niet meer in.
Een tijd geleden heb ik hem leuk opgeruimd en gezellig ingericht. Ik noem het ‘mijn studentenkamer’. Er staat een laag bankje met een tafel waar je goed een koffiekop en een magazine op kwijt kunt. Er staat een boekenkast, en achter het schot liggen…(ik zucht nu diep). Goed, wat er achter het schot ligt, is meer dan ik op dit moment onder ogen kan zien. Dus! Daar hebben we het over een jaar weer over – wanneer het zelfs tot achter de schotten hopelijk prettig gereorganiseerd zal zijn.

 

Maar goed, inmiddels heeft zich op zolder een grote hoeveelheid spullen verzameld, waarvan het ergste ‘kleren van de kinderen’ zijn. In maten die nog te groot voor ze zijn (gekregen – wel heel fijn!). Wat doe je met al die aanvoer, hoe organiseer je zoiets handig??

 

Goed, ik ga nu naar boven om het op te ruimen, in plaats van erover te schrijven, want anders ben ik meer bezig met 365 dagen bloggen dan actual opruimen. Iets waar ik overigens geen moeite mee zou hebben.

 

Wordt vervolgd.

 

Reacties

De afgelopen 5 kastjes…

21 september 2011

Het is alweer een paar dagen geleden dat ik heb geblogd. Wat is er gebeurd met mijn 365-dagen project? Heb ik de moed al opgegeven? Nee hoor. Het opruimen gaat best goed, maar erover schrijven, daar moet ik nog een beetje inkomen.

Hierbij een lijstje van mijn ‘kastjes per dag’. Dit keer heeft nog niet alles een foto, camera erbij pakken is nog even wennen:

 

Dag 2 – Zaterdag, de zolder weer aangepakt. Je moet het zien als een hele grote kast, die zolder. Daarom doe ik telkens een stukje, bij wijze van kastje.

Dat is meteen mijn opruimtip van dit weekend: Heb je iets groots op te ruimen, deel de klus dan op in “een uurtje per dag”! Je zult zien, na een week is het al een heel ander verhaal. Wil je het allemaal in één klap opruimen, dan is het een dermate ontmoedigend project dat je het van de weeromstuit zomaar een half jaar voor je uitschuift (ik bedoel natuurlijk: zo gaat dat bij mij). En wat kun je je in dat halve jaar dan érgeren aan die niet opgeruimde zolder!

 

Dag 3 – Zondag, eigenlijk een rustige dag bij ons thuis, daarom een klein ‘kastje’ aangepakt, tussen het tandenpoetsen en haar föhnen door heb ik…mijn toilettas opgeruimd. Niet te geloven wat daar allemaal uit weg kan (verroeste schuifspeldjes – terwijl ik kort haar heb!, geknakte oogschaduwkwastjes, vijf kammen, allerlei monstertjes die ik nooit ga gebruiken, een kapot en schilferend oogschaduwdoosje; en zo kan ik nog wel even doorgaan).
Kortom; WAT een opluchting wanneer ik nu mijn toilettas pak.

 

Dag 4 – Maandag: In de zelfde regio gebleven: het mandje aangepakt uit het badkamerkastje. Een emmer spullen kon eruit die ik niet meer ga gebruiken. Hoera!
Bijvoorbeeld: kruidentheezakjes voor in het bad! Ik neem nooit een bad, maar ja weggooien is ook zo zonde. En zo liggen ze dus al weer een paar jaar gezellig in ‘t mandje. Weggooien kan ik ze nog steeds niet, maar weg moeten ze wel. Dus ga ik deze week een bad nemen en gooi ze er alle vier tegelijk in. Klaar.

 

Dag 5 – Dinsdag: een uurtje zolder. Twee volle vuilniszakken kleren van de boys bracht het op. Ik heb ze meteen naar de kledingcontainer gebracht. En o ja, ook nog twee zakken schoenen.

 

Dag 6 – Woensdag: Het kastje van vandaag is…de onderkant van mijn kledingkast. Die ziet er al gedurende vier jaar zo uit:

 

 
Ik weet het, het is te erg.
 
 
 
Maar tien minuten later zag de kast er zo uit!
 
(let niet op de paarse jurk, die is uit de jaren vijftig en een blijvertje – voor toneelstukjes en verkleed-feesten)
 
 
 
En 1 minuut later zag hij er zo uit!
 
 
 
Wat ging er uit? De volgende museumcollectie aan schoenen:
 
 
 
Om een voorbeeld te geven; deze espadrilles waarvan ik altijd nog hoopte dat ik er op een dag prettig op zou lopen. Maar helaas, ik ben gewoon geen espadrille-vrouw, al wil ik het nog zo graag zijn.
 
Na mijn zojuist bedachte regel te hebben toegepast – twee jaar niet met plezier gedragen, weg ermee- heb ik ze overtuigd weggedaan. Ook mijn zwarte espadrilles.
 
 
 
En deze; mijn KLM-pumps. In 2007 ben ik afgezwaaid. Nostalgie is gewoon niet langer genoeg om deze schoenen te willen huisvesten in mijn kast. Weg ermee.

 

 

Tja, en dan mijn trouwschoenen. Ze zijn me dierbaar, maar ik ga ze echt nooit meer dragen.

 

 
 
Welke schoenen mogen wel blijven? Nou in ieder geval deze.
Laatst nog gedragen tijdens een huwelijksfeest. Zelfs nog op gedanst!
 
Ik kan niet anders zeggen dat het oplucht om al die spullen weg te doen. Ze gaan naar een goed doel. Mijn kast is weer fris en opgeruimd. En dat in tien minuten! Waarom heb ik vier jaar gewacht?
 
Dit is een goed project…ik ben als een kind zo blij met mijn opgeruimde ‘kastjes’. Nog 360 dagen te gaan.
 
 
 
Reacties

Dag 7 – een laatje met diversen!

26 september 2011
Ik heb een kastje met 8 laden in de slaapkamer staan.

 

 

Eén van die laden werd een verzamellaatje. De gekste dingen lagen er in; moederdagkadootjes, enkele sokken, oorbellen, spelden, bonnen, ga zo maar door. Het raakte tjokvol en ik ergerde me er al tijden wild aan. Kortom; een perfect laatje voor dag 7!
 
Dit is hem na tien minuten opruimen:
 

 

 

Unbelievable!!!!!!
En gek genoeg was het nog niet eens zo moeilijk; het meeste kon ergens anders heen, óf weggegooid. Maar daar zit em nu net de kneep hè. Want wat mag nou wel en wat mag nou niet weggegooid?
‘Wat zou je ECHT over een aantal jaren nog willen hebben?’ stelde ik mezelf de vraag. Dus niet: ‘wat vind men in z’n algemeenheid dat je moet bewaren?’.

 

Over de sokken ga ik nog een keer een itempje schrijven. want wie heeft nu niet een bundel enkele sokken?! En wanneer mag je zo’n enkele sok nou slijten?!
 
Wordt vervolgd.
 
Reacties

Dag 9 – nog een verzamella…

26 september 2011
Uit hetzelfde kastje als op dag 7. Same story.
 
Na tien minuten was het klaar. Kon niet geloven hoe makkelijk het was. En hoe absurd leeg de la is.

 

 

Reacties

Dag 8 – bovenop mijn mooie kast

26 september 2011
Het kastje van deze dag is…de puinhoop bovenop mijn mooie kast in de woonkamer. Die ligt er al jaren en ergens dacht ik altijd dat het niet anders kon.
 
Hierbij een kleine fotorep van de metamorfose.
 

 

Mooie kast, niet?!

 

 

Inderdaad, dit is bovenop de mooie kast. Vrij ernstig.

 

 

Dit is wat ik met een grote boog stoer op de grond kieperde.

 

 

Dit is wat je dan absoluut nodig hebt.

 

 

Dit kon in een keer naar de papierbak (wat lekker opruimde)!

 

 

En dit heb ik weggedaan. Ja, ook het arme kapotte gitaartje. Niemand die hem bij ons kan maken en zelfs te slecht voor de Leersumse Snuffelschuur.

Een eindfoto van deze voor en na situatie heb ik niet, maar ik kan je vertellen: er ligt heerlijk niets meer bovenop. Enige uitzondering zijn 2 inpakpapier-rollen en wat lint. Liggen daar prettig buiten het zicht en toch handig voor het grijpen.

Niet gedacht dat het kon zeg, maar bovenop mijn witte kast is het nu glad. Onwerkelijk.

 

Reacties

Dag 10 en 11 – Het meest afschuwelijke kastje uit het huis.

26 september 2011

Ik zat na het avondeten nogal uitgeblust naar de keuken te staren toen ik opeens dacht: het meest afschuwelijke kastje van het huis gaat NU zijn ‘kastje-per-dag-moment’ beleven!
Dan heb ik het bij mij in huis over het keukenkastje waar de vuilnisbak in verborgen zit. Ook hiervan dacht ik altijd – ergens op een latent niveau – dit is iets waarmee ik moet leven, zo’n kastje schoonmaken is een mission impossible.

Wat blijkt? Deze systemen kunnen uber-eenvoudig uit elkaar! Waar ik natuurlijk achter kwam door er een keer heel mindfull bij stil te staan. Dus, plank erboven uitgeruimd (hele aanrecht vol – te erg om op een foto te laten zien), vuilnisding eruit gehaald, stofzuiger erbij, veel, heel veel Ajax toegepast, het totale vuilnis-unit gesopt onder de kraan, alles weer terug gezet, waarna het er zo uitzag:

 
 

 

Whaaaaa!!!! Zo heb ik het echt nog nooit gezien. Al claimt mijn man dat hij het eerder ook weleens zo grondig heeft schoongemaakt (waar vind je nog zo’n man?!).

De enorme hoeveelheid spullen die van het plankje kwamen ben ik eens prettig gaan reorganiseren. Ik begin er echt lol in te krijgen, helemaal toen weer eens bleek dat 60 procent weg kon (plastic zakken bijvoorbeeld, waarom heb je er 15 nodig????) en de rest een betere bestemming kon krijgen.

Het kastje van dag 10 en 11 (zondag had ik geen gelegenheid, daarom nu op maandag dit extra moeilijk kastje) ziet er uiteindelijk zo uit:

 

 

Ik weet het, deze foto’s zijn niet van ‘life-style blog’ kwaliteit (ik hou eigenlijk erg van prachtige plaatjes). Maar ik ben echt zo blij met dit schone, opgeruimde kastje dat ik het gewoon even MOET laten zien. Ik ben er zelfs al een paar keer heen gelopen deze avond om erin te kijken.

Van mijn uitgebluste staat was niets meer over, wonderlijk genoeg. Nooit gedacht dat een kastje aanpakken zoveel voldoening kon geven.

 

Reacties

Dag 12 – De koelkast

02 oktober 2011
Ook de koelkast is natuurlijk een kastje. Nog niet zo lang geleden had ik hem schoongemaakt. Ik besloot nu eens niet een half jaar te wachten: vandaag mocht mijn koelkast opnieuw aan de beurt zijn. Hoe trots ben ik dat ik binnen een paar maanden twee keer mijn koelkast aanpak! (gênant om toe te geven natuurlijk. Maar hé, dit is geen Facebook-site of een mooi blog waar alles er een tikje positiever op staat. Dit is mijn real life. Hopelijk zijn er mensen die zich erin herkennen…?)
 
Wat ik altijd al wist blijkt echt te kloppen. Wanneer je niet te lang wacht, valt het verhoudingsgewijs super mee. In een krap kwartiertje was het gepiept.
 
 

 

Kijk, zo lijkt alles oké, maar schijn kan bedriegen.

 

 

Echter niet in dit geval! Deze koelkast is schoon en ontdaan van alle overdedatum-potjes (bij mij meestal zwarte olijven en pesto).

 

 

Fris en proper!

EN, ik weet precies wat er zich in mijn koelkast bevind; een grote plus.

 
 
Reacties

Dag 13 – De hondebrokkenbak

02 oktober 2011
Onder de hoekbank in onze keuken zitten drie fantastische ruimtes. Je kunt er van alles in kwijt. Ideaal, maar het zijn plekken waar het gemakkelijk kan ontsporen!
 

 

Daarom is vandaag mijn kastje…de hondenbrokken-bak (de eerste ruimte aan de rechterkant).

 

 

Het ligt er propvol met tassen, plastic zakken, glazen potten,verfschorten van de kinderen, en wat verdwaalde kranten en magazines die niemand meer wil lezen (hoe komen ze er??!).

 

 

Dit is wat eruit kwam. Een enorme collectie aan tassen en zakken. Eerst maar eens geconstateerd dat ik geen 25 plastic zakken nodig heb, dus 9 gezellige geselecteerd en die gehouden.

Toen bedacht dat vier boodschappentassen prima voldoende zijn (de rest weggedaan). En alle rondzwervende hondebrokken in de rode bak gedaan.

 
 
 
Vervolgens niet aan de verleiding toegegeven om het stofzuigen maar te laten zitten.

 

En zo zag hij er daarna uit. Diepe voldoening.

 
 
Reacties

Dag 14 – De mooie kast

02 oktober 2011
De mooie kast van dag 8 is weer aan de beurt. Op dag 8 heb ik de bovenkant aangepakt, nu de rest nog. Het is een mood-killer die kast. Tenminste, het moeten opruimen ervan.

 

 

Van een afstandje is het een sfeervolle kast.

 

 

Doe je een stapje dichterbij dan is het, op dit moment, een ONgezellige kast; hij ligt volgestouwd met spullen. Wat het opruimen ervan lastig maakt is dat het zoveel keuzes omvat; besluiten die ik zal moeten nemen wanneer ik ermee aan de slag ga. Ik zie er al zes maanden tegenop.
Daarom volg ik mijn eigen tip op en besluit een plank per dag te doen. In kleine stukjes kan ik het (IK KAN HET!).

Vandaag is de eerste (onderste plank) aan de beurt. Daar gaattie…

 

 

Deze afschuwelijke stapel cd’s blokkeert me meteen; ik wil nu al het bijltje erbij neer gooien.
Gelukkig doe ik een 365-dagen project en heb ik een afspraak met mezelf (en mijn 4 volgers, haha). Ik ga dus door, met een cappuccino erbij (anders is het niet haalbaar).

 

 
Zijn er meer mensen met een verzameling cd’s waar niks meer van klopt? Bij mij was deze stapel de score van een keer grasduinen door de cd en dvd -la. Uitzoeken geblazen dus. Oké, eigenlijk valt het best mee, wanneer je er even voor gaat zitten.
 

En dan nog iets, wanneer mag je een cd eigenlijk wegdoen? Wanneer je al jaren niet meer naar Sadé luistert en weet dat je dat waarschijnlijk ook nooit meer gaat doen, mag de cd dan weg? Nou, dat blijkt dus gewoon te mogen. Ik heb er over nagedacht en heb besloten dat ik hem lekker loslaat. Ooit was het een fijne cd, nu luister ik naar wat anders. Niks mis mee.

 

 

Deze stapel cd’s is uitgezocht, ik transporteer hem graag naar de Leersumse recycle-store. Onze jongens luisteren zelfs onder mijn lichte druk niet meer naar K3, en de rest mag ook heerlijk weg.

 

 

Deze stapel nu kloppende cd-hoesjes met inhoud zijn voor in de auto (tip: breng ze meteen naar de auto, ruimt lekker op).

 

 

Omdat ik toch in de auto was, heb ik gelijk maar even het handschoenenkastje doorgelopen en kijk wat ik vond! Een cassettebandje – schattig. Maar gaat wel weg, samen met de rest van deze stapel (in de doos voor de vuilstortplaats).

 

 

Oké, de stapel cd’s zijn weggewerkt. Nu deze wirwar het hoofd bieden. Ook iets waar ik al een tijdje boze blikken naar werp.

 

 

Valt best mee. Ze horen bij portable dvd-speler. Meteen naar zolder gelopen om ze in de desbetreffende doos te doen (waarom liggen ze hier al anderhalve maand??!).

 

 

Bijna had ik dit schaartje gehouden.Waarom? Het is nota bene roestig en oud. Hup, weg ermee.

 

 

Dit staat ook al maanden in deze kast. Zelf geknutselde dingetjes voor aan ingepakte kadootjes. Ze zijn echt superleuk maar er zit ook een significant aantal half kapotte of onbruikbare bij. Uitgezocht. Onderste bakje gaat de prullenbak in, bovenste mag blijven – bij de rollen inpakpapier op de mooie kast (zie dag 8).

 

 

Het was niet heel easy, maar deze plank is wel leeg. Ik ben weer heerser over mijn plank, zullen we maar zeggen.
Het kostte meer tijd dan de normale twintig minuten, maar hè, nu heb ik ook wat: de blokkades zijn weg (cd-stapel, kluwen snoertjes bv.) en dat geeft ruimte. Echt fijn.
Morgen de volgende plank.

 

 
Reacties
koffie tijdens het opruimen
opruimen volgens een simpel plan
uitrusten van het opruimen
een laatje opruimen
mand opruimen
koffie in de zon na opruimen
Little by little
spullen opruimen en wegzetten
Small steps every day