hoe ik kwam tot een 365 dagen opruim-project

op een dag

Op een mooie nazomer-ochtend in 2011 ging ik op bezoek bij iemand die woonde in een huis dat me innerlijk deed verzuchten: 'WAT een fijne plek is dit.'  Opgeruimd, georganiseerd, aandacht voor details, rust. Zo wilde ik ook graag wonen!

Ik mijmerde vaak over het aanpakken van mijn huis. Het had een leuke uitstraling, maar ik wilde zo graag orde op de diepere niveaus: achter de kastdeuren, in de laatjes, op de bureaus. Maar telkens als ik dacht aan al die ongeorganiseerde plekken zakte de moed me in de schoenen en wat deed ik dan? Niets. Ik kwam niet in beweging want alles herorganiseren, dat was toch niet haalbaar?
Maar dit keer liep het anders. Later die dag las ik bij toeval de Flow en een artikel trok mijn aandacht: doe 365 dagen achter elkaar iets kleins en je zult versteld staan van wat je na een jaar hebt bereikt. Hmm...

307 x 377
186-8

opruimen en bloggen

Ik was geboeid. Soms kom je op een punt dat je voelt: klik, dit is voor mij. Dat overkwam me op dat moment. Ik heb een tijdje zitten peinzen: waar zal ik staan als ik een jaar lang iedere dag een klein overzichtelijk stukje opruim, dat moet wel iets teweeg brengen, toch? En wat als ik daarover zou schrijven? Ik begon twee dagen later en hield een blog bij. Ik noemde het: Een kastje per dag.

Twee wensen kwamen hier samen: ik had een simpel werkplan om mijn huis op te ruimen én tegelijkertijd zou ik me door het bloggen verder ontwikkelen op het gebied van schrijven en fotograferen. Me ontwikkelen, poeh daar keek ik naar uit (lees hier waarom).  Sowieso leek bloggen de enige manier om niet terloops te vergeten dat ik dit opruimproject begonnen was!

zo begon mijn opruimavontuur

Even moest ik erin komen maar als snel ontdekte ik: dit is geweldig! Een afgebakend hoekje aandachtig opruimen, en daarna een beloning (kopje koffie in de zon); het werkte voor mij als een trein. Na twee weken kon ik al langs twaalf hoekjes lopen waar de rust vanaf straalde. Een openbaring.

Het heeft mij fantastisch geholpen om erover te bloggen. Het hield me gaande, ik kon mijn creativiteit erin kwijt, en het allerbelangrijkste: ik werd aangemoedigd door lezers die zich herkenden in mijn opruim issues. Wat een onverwachte wending was dat! Er ontstond zelfs een opruim-beweging wat onderling inspireerde. Daarover kun je hier meer lezen.

Alles samenvattend: doe iets kleins, maak het af, vier je stapje, en herhaal dat 365 keer. Voor ieder die zin heeft om ook via deze route tot een fijn, opgeruimd huis te komen: veel succes en voldoening toegewenst. You are not alone!

koffie in de tuin groot

"Your speed doesn't matter, forward is forward"

KPD 3 zw w
brooddoos zw w 315x213
25jun12 zw w

180 kastjes

met aandacht opgeruimd

180 momenten

van (behoorlijk grote) voldoening

180 keer

iets geleerd over mindful opruimen