~ Project: de bijkeukenkast ~

 

Dag 23, 24, 25, 26 en 27 – De dichtgeslipte bijkeukenkast!

13 oktober 2011

Het gaat goed met mijn kastjes-project. Er beginnen dingen te veranderen. Niet alleen mijn kastjes van de afgelopen 22 dagen zijn uitgezocht en netjes, ik ga ook anders met ze om. Ik BEWAAK mijn kastjes!
Neem nou de koelkast. Ik bewaarde vaak kliekjes die volkomen nutteloos mijn koelkast vulden, want uiteindelijk deed ik ze weg. Het kwam wel eens voor gebeurde vaak dat ik niet eens meer wist wat er zich in mijn koelkast bevond. Nou, daar begin ik nu in te veranderen. Ter wille van een opgeruimde koelkast zie ik mezelf opeens allerlei kliekjes verwerken! En dat blijkt best lekker, het is groen, het ruimt op…het voelt goed.

Kortom, ik ben zo blij met de orde in mijn kastjes dat ik wel twee keer nadenk voordat ik er gedachteloos iets in gooi. En dat, lieve lezers, is voor mij al een GROTE verandering.

 

Maar goed, tijd voor een stevig kastje om eens aan te pakken, want let me tell you, ik ben nog lang niet klaar!
Een kast die mij al weken, maanden met moedeloosheid vervult is mijn bijkeuken-kast.

 

 
Inderdaad, aan de buitenkant geen zorgen.
 
 
Keurig, clean and neat.
 
 
 
Maar doe deze kast niet open want je waant je meteen in zo’n tv-programma waar mensen hulp krijgen bij het opruimen van hun huis.
 

 

 
Stel je eens voor: je voelt een blaasontsteking opkomen en denkt “waar zijn de cranberrie-pillen, lagen die niet achterin de bijkeuken-kast bij de medicijnen?” en je trekt dan deze kast open. Dan kun je maar één ding doen: de kast snel sluiten en je heil zoeken bij sterke kamille-thee.

Tijd dus om deze KAST bij het project te betrekken.

 

 
Nog even een overzichtsfoto. Dit is niet zomaar even een op te ruimen kastje. Dit is een KAST. Daarom ga ik er vijf dagen over doen. Dat wil zeggen: ik doe het in een dag omdat dat praktischer is (de spullen van de verschillende planken houden verband met elkaar) maar het telt voor vijf dagen. Een plank per dag!
..
Sowieso moet ik hier vier dagen van bijkomen. En bovendien rollen er allerlei acties uit voort, uit het opruimen van zo’n kast. Die vier dagen zal ik dus hard nodig hebben voor de verwerking daarvan.Want wat dacht je van brandmelders ophangen die al jaren in die kast liggen, bijvoorbeeld?!

 

 
Dit is de inhoud van de bovenste plank. Afschuwelijk zeg. Tijd om even afstand te nemen en een thee-tje te gaan zetten (sterke kamille-thee).
 

 

 
Na deze break ben ik klaar voor de aanval.
Met deze rij flesjes zonnebrandcrème ruimt het in elk geval lekker op. Ze mogen (voor een aantal maanden) naar het toiletkastje in de badkamer. En de Zwitsal haarlotion, helaas mag ik mijn stoere jongens er niet meer mee
besprenkelen. Het verhuist met wat melancholie naar de plastic recycle-bak.
 
 
 
Deze stapel gebruiksaanwijzingen zijn van apparaten die we niet meer in huis hebben!!! Weg, in de papierbak ermee.
 

 

 
Karwij-zaad, korianderzaad, komijnzaad, laurierblad…wat moet je ermee?
Ja, eens in het jaar toepassen in je kerst-recept. Ik zet het met gemengde gevoelens weer terug in de kast.
 

 

 
Gelukkig waren er tenminste 4 potjes over de datum. Hoera, weg ermee.
 

 

 
Twee potjes elastiekjes! Ha! Omdat de kast te vol zat had ik niet gezien dat ik prima in de elastiekjes zat en heb weer een tweede potje gekocht. Die kunnen bij elkaar. Scheelt weer wat.

 

 
 
Van wie zijn deze schalen? Allebei achtergebleven na een gezellige bbq met vrienden. Wanneer je dit leest en je herkent je schaal, mail me dan even.

 

 
Het karwei is geklaard. Wat een klus was dat. Maar wat maakt het een verschil.
 

 

 
Ik weet wat er op elke plank staat.
 

 

 
Heb alles zo logisch mogelijk ingedeeld.
 
 
 
En ik heb de plank met de bakspullen eens goed uitgezocht waardoor de roestige bakvormen een ander heenkomen hebben moeten zoeken. Nu past het precies op een plank. Erg prettig.

De kast is weer overzichtelijk, schoon en dat wat er in staat heeft een doel. Het is geen opslagplaats meer en dat lucht op. Dit is WEL een kast die makkelijk weer volstroomt, dus ik sta op scherp voor wat betreft erin komt.

 

Reacties

Dag 35 – De garderobe-kast…

02 november 2011
 
In onze bijkeuken zit een kastenwand. De achterste vier deurtjes zijn de garderobekast.
Onder de jassen daar liep het niet lekker. Het was er vol, en datgene wat ik nodig had stond altijd onbereikbaar in de krochten van de kast. Het struikelblok? Dit mandje!

Dit mandje gebruik ik eens in de twee maanden om mee naar de markt te gaan. Typisch een geval van ‘niet dagelijks gebruiken dus graag verhuizen naar een verre plek’. In dit geval het schuurtje.

Nu is de kast weer schoon, opgeruimd EN ik kan weer bij de tennistas en de naaimachine! De weinige dingen die er nu nog staan. Fijn.
 
 
Reacties

Dag 37, 38, 39 – De knutselkast.

08 november 2011
 
 
Voor trouwe lezers is mijn bijkeuken inmiddels een vertrouwd beeld. Eigenlijk alles achter de kastdeurtjes moest worden opgeruimd.
 
 
 
 
Herinner je je deze nog? Die bij-keukenkast van tien dagen geleden vol met planken, en planken, en planken opeengepakte spullen?
 
 
 
 
Na een flink uurtje opruimen zag die er zo uit. Wat een ruimte in de kast! En trouwens, wat een rust opeens in mijn hoofd!
 
 
 
 
Goed, boven die kast bevind zich onze knutselkast. Te erg voor woorden. Ik gooide er de laatste maanden alleen nog maar dingen bij, er iets in zoeken had geen zin.
 
 

Gister – in voorbereiding op zijn kinderfeestje – vroeg mijn zoon; ‘mam, waar liggen de prik-vlaggetjes?’ Tja, ergens in deze kast.

En toen, in een vlaag van overmoed, dacht ik…’ik ruim snel even de knutselkast op. Heb ik ook meteen de vlaggetjes’. En toen gebeurde er dit:

 
 
 
 
Een enorme ontploffing op de tafel waar drie minuten daarvoor nog orde en rust heerste. Aaargggghhhhh!!! Hoe had ik zo stom kunnen zijn???! En het ergste…de vlaggetjes lagen er niet eens bij! 
 
 
 
 
Maar toch, ook deze keer leek het erger dan het was. Ik ben er geen uren mee bezig geweest. Het kostte me echt maar 30 minuten. Snel viste ik alles wat weg kon er tussen uit (heel veel eierdoosjes, wc-rolletjes en papier) en ordende de rest.
Uiteindelijk zag de bovenste plank er zo uit (zie boven). Hij lijkt misschien niet netjes, maar er zit systeem in. Zo staan hier alle spulletjes om te verven bij elkaar.
 
 
En plank nummer twee zie je hier. Let op de melkpakken; die moeten bij ons op voorraad zijn – can’t do without. Er wordt hevig mee geknutseld in dit huis (zie bijvoorbeeld hier). Het is ongelofelijk wat voor leuke dingen je kunt doen met melkpakken. Tas nodig? Vouw een melkpak. Doosje nodig? Vouw een melkpak. Is het opeens St.Maarten en moet je nog een lampion hebben? Gebruik een melkpak.

Oke, ik dwaal af. We gaan naar de onderste plank.

 
 
Deze onderste (en dus de meest belangrijke met mijn lengte van 164 cm) is de kroon op het karweitje van vandaag. Zo ordelijk en opgeruimd zie je ze bij mij maar zelden. Had niet gedacht dat het mogelijk was.

Drie planken – drie dagen.
Vandaag maar even vlaggetjes kopen. Of ze knutselen, dat is nog beter.

 
 
Reacties

Dag 65 Een plank in de bijkeuken

10 december 2011
 
 
Als je goed kijkt zie je dat de vogels de afgelopen week hun buikjes hebben volgegeten. De vogeltaart op de buitentafel is zo goed als op.
 
‘Ik maak even snel een nieuwe’ dacht ik vanochtend…
 
 
 
 
‘Even de zak met zaadjes uit de bijkeukenkast pakken.’
 
 
 
 
‘Argggghhhh!!! Hoe heeft dit zover kunnen komen? Wanneer is dit gebeurd?!’
 
 
 
 
Oké, dit is duidelijk de plank die vandaag moet worden aangepakt. Let’s just go for it.
 
 
 
 
‘Een boormachine in de bijkeukenkast?!! Naar de schuur ermee, en de rest ook. Hm, dit scheelt meteen een hoop’.
 
 
 
 
Dit mag weg, is erg stuk of al jaren ongebruikt (I love this part). Alles gaat in de recycle bakken. Plastic bij plastic, papier bij papier en metaal en hard plastic naar de schuur. Dat gaat in dozen voor het afvalstation. Zie ook onder tip 3.
 
 
 
 
Hoera, daar hebben we hetgeen ik zocht: de zakken zaad en pelpinda’s.
 
 
 
 
En het ongelooflijke is ook vandaag weer gebeurd; dit is de plank na de behandeling.
 
Ik zie het ook vaak bij de andere dames die meedoen met opruimen. Zo’n la, plank, kast of mand ziet er naderhand
onherkenbaar netjes uit. Het blijft een heerlijk gevoel.
 
 
 
 
Snel zijn we aan de slag gegaan met het gevonden vogelvoer.
 
 
 
 
Prima dagje.
 
Voor wie dat graag een vogeltaart zou willen maken, klik hier. Het is super simpel.
 
 
Reacties

Dag 71 De voorraadkast

16 december 2011
 
Mijn voorraadkast…
 
 
 
…staat hoog op m’n shortlist.
 
 
 

Dat ik het overzicht er in kwijt ben, is niet iets van de laatste weken. Het voelt als een grabbelton, altijd weer blij als ik er toch nog een rol beschuit uit weet te vissen.

Tijd voor een kastje per dag. Vandaag de onderste plank.

 
 
 
Vier pakken zelfrijzend bakmeel, waarvan drie over datum. Say no more.
 
 
 
Drie zakjes nasi goreng kruidenmix. Je zal maar zonder zitten.
 
 
 
De hoofdprijswinnaar in de categorie ‘over datum’: verlopen in april 2006!!!
(Wie een ouder potje in haar kastje vind, laat het me weten!!!)
 
 
 
Wat moet ik hiermee, hoe kom ik hier aan? 
Na wat bestudering lijkt het me eigenlijk best lekker. Ik maak dit pak de komende weken maar eens op.
 
 
 

Oké, drie rollen aluminiumfolie.

Vanavond liep ik in de Action en als ik vandaag deze kast niet had opgeruimd, had ik er zo weer twee handig en voordelig bijgekocht. Niet te geloven toch?!

 
 
 
Dit potje gaat eens fijn door een sopje.
 
 
 

En mijn eerste nette plank in de voorraadkast is een feit.

Fijne avond!

 
 
Reacties

Dag 77 De voorraadkast – plank 2

22 december 2011
 
Dank voor jullie beterschaps-wensen! Het heeft geholpen; vandaag gaat het weer een stuk beter. Een mooie dag voor de tweede plank van de voorraadkast.
Ik dacht ‘laat ik eens even timen’. Start: 13.09 uur
 
 
 
13.11 uur – alles ligt op tafel.
 
 
13.15 uur – klaar met schoonmaken.
 
 
 
Dit is alles wat mag blijven. No doubts here.
 
 
 
Maar nu…hier ga ik eens even voor zitten: wat is dit allemaal?
 
 
 
Dit gaat in ieder geval weg. Het is allemaal over datum.
De les die ik hieruit trek: koop nooit ketchup in de ‘2 plus 1 gratis’ actie van de AH. Uiteindelijk moet ik die laatste fles weggooien. Ook wat.
 
 
 
 
Time check: het is nu 13.27 uur. Klaar! Het duurde achttien minuten en ik heb er
(pak hem beet) 2 jaar tegenaan gehikt.

Fijn gevoel. Morgen weer één.

Groet! Nelleke

 
Reacties

Dag 78 De voorraadkast – plank 3

23 december 2011
 
 
Vandaag is de middelste plank in de voorraadkast aan de beurt. Deze foto is van voor ik aan deze kast begon. De onderste twee planken staan inmiddels opgeruimd te shinen (zie dag 71 en dag 77). Dat smaakt naar meer…
 
 
 
Ik heb geen idee wat er achter op deze plank ligt, eerlijk gezegd.
 
 
 
Valt eigenlijk best mee; aanzienlijk minder inhoud dan de vorige planken.
 
 
 
Dit is de ‘over datum’ groepsfoto. Ik weet het niet hoor…die Ademvrij snoepjes bijvoorbeeld, die kun je
toch rustig tot tien jaar na dato opeten, wat kan er nou mis mee gaan?!
 
 
 
En dit is de plank na 16 minuten van mijn onverdeelde aandacht. Schoon, opgeruimd en overzichtelijk. Ik ben blij.
 
 
 
Dit klusje stond al tijden op ons lijstje: dempertjes plakken op de kastdeuren in de bijkeuken. Meteen maar even gedaan; 32 stickertjes zitten er nu op.
 
 
 
Een heel ander geluid!
 
 
 
Ik ben tevreden. Nu tijd voor welverdiende koffie.

 

 
Reacties

Dag 80 – plank met schoonmaakmiddelen

10 januari 2012

Ha lezers,

Vijf nieuwe medestrijders (een term die ik van één van hen hem overgenomen; wat een fantastisch woord) hebben een frisse start gemaakt rond oud en nieuw en zijn ook begonnen aan ‘Een kastje per dag’. Ze hebben ook een blog aangemaakt. Daarom: Veel succes aan…

Ester (Bag of Joe) 

Ela (Inhaalslag in 365 dagen) 
Ciska (Een plank per dag) 
MamaWerkt (Kastjes-mandjes-doosjes) 

Marielle (Een opgeruimd jaar).

Ik wens jullie veel voldoening toe!

 
 
Terwijl hier de ochtend vorderde en ik een koffietje dronk met een vriendin.
 
 
 
Riep ik aan het einde van ons gesprek ‘help, ik moet NU mijn kastje van vandaag doen, anders heb ik er de gelegenheid niet meer voor.’
 
 
 
‘Ik help je’, zei m’n vriendin Meike nadat ze een blik op de plank van vandaag sloeg. ‘Ga maar bij de tafel staan, ik geef alles aan.’
 
 
 

Ze goot een plas Andy op de plank en boende hem schoner dan schoon.

Aan deze foto zie je hoe klein ik eigenlijk ben en begrijp je meteen waarom deze plank zo is ontspoort; ik kan er gewoon niet goed bij.
(dat is geen excuus Nelleke, er staat een prima trapje in de bijkeuken)

 
 
 
We liepen naar de tafel en gingen aan de slag. Weer eens heel wat anders wanneer je met een ander naar de inhoud van je kastje kijkt. Verfrissend.
 
 
 
In ieder geval bleek dat ik de komende jaren geen WC-eend meer nodig heb. Ook al is die aanbieding nog zo verleidelijk.
 
 
 
 
Dit gaat allemaal weg, via de passende recycle kanalen.
 
 
‘Waar moet ik dit nu laten?’ jammerde ik tegen Meike. ‘Ik vergeet telkens weer dat ik het heb’.
‘Bij je wasmiddelen’, zei ze gedecideerd. Wat een briljant idee.
 
 
 
 
Ennn…de tafel is schoon.
 
 
 
En de plank weer keurig.
 
 

Zelfs wanneer ik er vanaf het trapje naar binnen tuur.

Deze plank leek me geen pretje, maar uiteindelijk viel het erg mee.
Dank, Meike!

 
 
Reacties

Dag 82 plank met schoonmaakmiddelen – deel 2

12 januari 2012

Vandaag wil ik Floortje (Floortje ruimt op) even voor het voetlicht plaatsen. Ze is 11 dagen geleden begonnen met haar kastjes en heeft al mooie resultaten behaald. Succes!!

Erg leuk ook vond ik het berichtje van Marianne. Ze schreef: ‘Ik doe onzichtbaar mee! Door iedere dag jullie blogs te lezen, geeft dat net even dat duwtje in de rug om zelf iets op te ruimen.’ Is dat niet leuk?! Ook jij veel succes en voldoening toegewenst.

 

Onvoorstelbaar maar waar…vandaag is de laatste plank van mijn voorraadkast aan de beurt.

 

 
 
Je kunt van meters afstand zien om welke plank het gaat.
 
 
 
 
Hij staat vol, meer kan ik er niet over zeggen.
 
 
 
 
Terwijl ik zit te lunchen bekijk ik eens rustig de etiketten van deze flessen. Wat is het, wat zit er in, ga ik het ooit nog gebruiken?
 
 
 
 
Met deze producten ga ik deze week aan de slag. Waarom zou ik tapijt-vlekkenspul bewaren als ik tapijtvlekken heb en die er niet uithaal?
Die vlekken gaan er dus deze week uit. En als het niet werkt met deze flacon gooi ik het goedje weg.
 
 
 
 
Dit gaat allemaal weg:
is leeg of te oud om nog werkzame krachten te hebben.
 
 
 
 
Ik vind het iedere keer een klein wonder wat zich voor mijn ogen voltrekt. Hoe fijn.
 
 
 
 
Trots doe ik de kast dicht…het project is hier geslaagd. Deze kast is helemaal opgeruimd. En het ging me makkelijker af dan ik ooit had kunnen denken. Het geheim? De kracht van een half uurtje.
 
 
 
 
Koffie met een Leonidas bonbon. Om te vieren dat die vreselijke, onoverzichtelijke, overvolle voorraadkast… is opgeruimd!
 
 
Reacties

Dag 175 Kastjes-onderhouds-dag

28 augustus 2012
 
Gister zei ik het al; weten wat je niet in je kastjes wilt hebben is het halve werk.
 
De laatste weken is hierin het één en ander mis gegaan, bij mij. Er zijn dingen in kasten gelegd die er niet horen (in de meeste gevallen door mijzelf, ook nog eens).
 
 
 
 
De komende 45 minuten ga ik dan ook kasten bij langs. Het is vandaag: kastjes-onderhouds-dag.
 
 
 
 
Neem deze bijvoorbeeld. Dit was toch die kast die ik had opgeruimd en gescreend op loze spullen??!
 
 
 
 
Oké, kom maar op, ik ga in de aanval.
 
Deze verzameling vakantie-snoepgoed, laat ik daar eens mee beginnen.
 
 
 
 
Zo, deze zakken zijn leeg en kunnen weg. Fijn toch?
En, ik weet weer wat ik in huis heb!
 
 
 
 
De halve paashazen die zich achterop de plank verschansten heb ik weggegooid, maar dit lekkers heeft de schifting doorstaan.
 
Hier kunnen we minstens een half jaar mee voort, want nu het schooljaar is begonnen sta ik weer in de gezonde stand.
 
 
 
 
Hij is weer puik! En dat in een kwartiertje.
 
 
 
 
Nu de kast ernaast; geen pretje. Was dit niet de kast die ik zou bewaken voor gedachteloos dingen wegleggen, in geval van niet weten waar iets op te bergen??? (lees maar eens dag 23- 27)
 
Inderdaad, die kast is het. Snel kijken wat er uit kan dus maar, want dat hier van het ingeslagen voornemen is afgeweken is een understatement.
 
 

Yes. Dit gaat er allemaal uit.

 

 
Waaronder dit: het gaat naar de ‘weggooidoos’ in de schuur, waarmee ik af en toe naar het afvalstation scheur.
 
 
 
 
Dit krijgt allemaal een (hopelijk) mooi tweede leven middels de kringloopwinkel.
 
 
 
 
En he, wat staat daar nu in de kast? Het bakje met verse koffie! Ik heb het bewaard na het geur-experiment met de auto’s.
 
Dat komt goed uit want het kleine rode autootje begint weer behoorlijk muffig te ruiken.
 
 
 
 
Ik tippel op m’n sokken over het grind en zet het er meteen in. O, hier gaat mijn gezin niet blij mee zijn. Ik ben de enige die koffiegeur in de auto prefereert boven muffigheid. Is toch niet te begrijpen?!
 
 
 
 
Terug in de keuken tippel ik meteen door naar de schuur want dit hoort bij het daar opgeborgen vakantie-arsenaal.
 
 
 
 
Wat een opluchting: deze kast is weer helemaal strak georganiseerd én schoon.
 
Het is echt een verschil: een kastje opruimen of hem bijhouden. Het kostte wel even wat tijd hoor, daar niet van. Maar het grove denkwerk had ik al eerder gedaan, nu was het alleen nog maar opnieuw toepassen.
 
 
 
 
Zo, tijd om de bloemen op een vaas te gaan zetten…
 
 
 
 
En daarna voor een koffietje met Flow. Gekregen van zoon vanmorgen, net als de bloemen (van man).
 
Het is m’n B-day vandaag, m’n vierenveertigste. Fortyfour… Surreal. But nice.
 
Tot morgen!
 
Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties
koffie tijdens het opruimen
opruimen volgens een simpel plan
uitrusten van het opruimen
een laatje opruimen
mand opruimen
koffie in de zon na opruimen
Little by little
spullen opruimen en wegzetten
Small steps every day