~ Project: de keuken ~

 

Dag 46 – bovenop de koelkast.

20 november 2011

Gek is dat, hoe soms de twijfel ineens kan toeslaan. Vandaag gebeurde dat bij mij; het was wat rommelig in huis en opeens raakte ik ernstig gedemotiveerd.

‘Wordt mijn huis ooit ECHT een opgeruimde plek of is het water naar de zee dragen?’ Het zoemde door mijn hoofd. ‘Is het wel zinvol wat ik doe? Komt er ooit een eind aan? Zet het eigenlijk überhaupt wel zoden aan de dijk? Kan ik niet beter stoppen…’.

Maar toen stond ik op (letterlijk) en dacht ferm ‘HA, wegwezen jullie sombere gedachten! Hoezo, zet geen zoden aan de dijk? Kijk eens even rond. En als je niet meer kunt herinneren hoe het hier was, kijk dan eens naar de before-foto’s op je blog!’ Toen werd ik weer helder en ben kalmpjes aan de slag gegaan. Met een volgend afgebakend opruim-plekje in huis; namelijk de kleine vierkante meter bovenop de koelkast. Die kon wel wat aandacht gebruiken.

Dit lag er allemaal op:

 

 

Spullen voor de feestdagen. Die gaan verhuizen naar het feestdagen-hoekje op zolder wat ik speciaal hiervoor heb ingericht. De paas en kerst-spullen stonden eerder op de bovenste plank in de bijkeukenkast. Maar hé; eens in het jaar gebruiken = verhuizen naar een verre plaats! Op naar zolder ermee.

 
 
 
 
Veertig jaar oude Lego. De stukjes zijn kapot, klikken niet meer of zijn ernstig vergeeld.
 
Ze gaan dus weg, naar de ‘plastic’-bak in de schuur.
 
 
 
 
Een doosje met dropjes?! Gaat naar boven in ons nachtkastje – voor wanneer iemand ‘s nachts keelpijn krijgt.
 

 

 
 
Een kwast! Gaat in de knutseldoos.
 
 

 

Een doosje met zeepjes. Ze zijn zelfgemaakt op een creatief avondje met vriendinnen, ik moet er nog een zeepketting van rijgen. Maar waar laat ik dit in de tussentijd? Uiteindelijk vind ik er een plek voor. Lees maar verder, dan laat ik het je zien.

 

 
 
Dit zakje met pepernoten is op de koelkast terechtgekomen nadat Sinterklaas ons dorp aandeed. Gezien de overkill aan snoepgoed heb ik het handig even uit het zicht gelegd: op de koelkast. Maar ja, hoe lang blijft het daar liggen?
Gaat nu naar de lekkere-dingen-plank in de voorraadkast.
 
 

 

Kiwi-schaaltje. Is van papier. Wist je dat je daar fantastisch het vuur mee aan kan maken? Gaat dus naar de houtkist naast de open haard.

 

 

Een Bob de Bouwer-ceintuur. Mmm, hoe komt die nou op de koelkast? O ja, een van de jongetjes slingerde er mee in het rond als een ridder met zo’n knots. Kan weg, wordt nooit meer een ceintuur (de gespjes zijn er alweer anderhalf jaar af).

 

 

Stond tussen de kookboeken! Heb ik in de snuffelschuur (tweedehandswinkel) gekocht. Was een miskoop, gaat terug naar de snuffelschuur!

 

 

En dit is nu de bovenkant van mijn koelkast zonder al die spullen. Kun je je voorstellen hoe het eruitzag voor dit opruim-halfuurtje?
In het mandje heb ik de zeepjes gedaan, was toch een loos mandje voor de sier. Wanneer je het nu open doet ruikt het heerlijk.

De tip van vandaag: wanneer je serieus aan de slag gaat met je kastjes, hou er dan een schriftje van bij. Dat kan zo simpel of zo uitgebreid als je wilt. Wordt je overspoeld door zo’n “het-heeft-toch-allemaal-geen-zin-moment” (zoals ik vandaag), dan helpt het schriftje om te zien wat je allemaal al hebt bereikt.

 

Reacties

Dag 47 Het servettenkastje.

22 november 2011
 
 
Dit kastje is een ondiep kastje in mijn keuken. Het ligt volgestouwd met spullen. Op de bovenste plank liggen granen voor in de yoghurt. Daaronder slabbetjes, heel veel oude slabbetjes met vlekken en gaten. En op de onderste plank staan de pakken met havermout, ons favoriete ontbijt.
 
 

 
Zou best fijn zijn als dit kastje eens een metamorfose onderging.
Dat gaat NU gebeuren!
 
 
 
 
Dit is de inhoud van de middelste plank. Hoe bestaat het, en dat voor een ondiep kastje.
 
 

 

En dit… is wat eruit gaat. Hoera!
Het slabbetjes-tijdperk is hierbij definitief voorbij. Ik legde naast de kinderbordjes nog altijd een slabbetje om toeten en handen aan af te vegen. Dit zag er niet erg stylish uit want ze waren ver over de houdbaarheidsdatum heen.
 

 

 
 
Dit is wat overblijft van de berg op tafel. De linker stapel mag bij de vaatdoekjes. Rechts liggen de netste 3 slabbetjes die ik achterin het kastje bewaar – voor wanneer er kleine kindjes op bezoek komen.

In het midden ligt een verzorgde stapel rode doekjes die als servetten dienst gaan doen. Want zeg nou zelf, welk bordje hieronder ziet er leuker uit; boven, met oud slapje, of onder, met servet (en nog wel in dè nieuwe accentkleur van de keuken!).

      

 

 

Ik ben in ieder geval reuze trots op mijn kastje.
 

 

Reacties

Dag 50 De boterhamzakjes-la.

25 november 2011

Vanochtend kwam Frits, mijn man, met een verzoeknummer; of ik de boterhamzakjes-la eens zou kunnen onderwerpen aan een grondig onderzoek. En of het daar ter plaatse ook anders georganiseerd zou kunnen worden?

‘Dien maar een verzoek in’, zei ik.
‘Bij deze’, zei hij.

 

 
 
Deze la is namelijk symbolisch voor hoe ik tot nu toe altijd met mijn kastjes ben omgegaan; ik prop ze gewoon vol.
En het erge is, pas sinds heel kort begin ik het patroon te zien!!
 

 

 
 
Op deze dag valt het eigenlijk best mee, maar gister nog lag de la vol met plastic zakken. Ook ligt hij permanent vol koekkruimels.
Geen fijne situatie vind mijn Frits, temeer daar hij ‘s morgens ieders boterhammetjes smeert en dus vaak deze la opentrekt.
 

 

 
 
Ik haal de la leeg en schakel eerst maar eens de hulp van de Dustbuster Extreme in.
Daarna nog rijkelijk Andy toegepast.
 

 

 
 
Deze twee items kunnen meteen weg. Het linker werkt niet en van het rechter weet ik niet wat het is.

 

 

 
 
Deze twee items gaan verhuizen; het clowntje (voor op een taart) mag in de tas met verjaardagsspulletjes. De koek gaat op de lekkernijen plank. En die bevind zich hoog (!) in de bijkeukenkast.

 

 

 
 
Dit is een stapel plastic zakjes, rietjes en oud bakpapier. Mag allemaal weg.

 

 

 
 
En dit is de la na 10 minuten. Opruimen was niet al te moeilijk, maar hem netjes houden wordt de echte uitdaging. Waar zou ik anders een gebruikt boterhamzakje moeten laten wat best nog een keer mee kan? Daar ga ik nog eens een boompje over opzetten met manlief, met een wijntje erbij.
 
Reacties

Dag 52 Het weg-is-weg hoekje

27 november 2011

 

Zien jullie dat hoekje links naast de opzetkast? Dat is de plek waar De Map staat (zie gister). Het hoekje bevind zich precies tussen de keuken en de eethoek. Een handig plekje is het, waar ik een folder of blad dat ik nog niet uit heb even kan parkeren.

 

 

Tijdens het opschonen van de map viel mijn oog gister eens wat kritischer op dit hoekje; het mocht weleens opgeruimd worden!
 
 
 
En schoongemaakt trouwens ook zeg. Ik heb echt staan boenen. (Wist niet dat zo’n plekje überhaupt vies kon worden)

 

 

De placemats kunnen er weer in. Bijna zonde om de rest er ook bij te zetten.

 

 
Tja, en wat te doen met oude Maan-Roos-Vis exemplaren? Ze zijn schattig, leuk en leerzaam. Mmm, één wordt bewaard, daar staan nog wat oefeningen in. Die maak ik vanmiddag met mijn oudste en dan kan die ook weg.
Dat scheelt weer in dit weg-is-weg-hoekje.
 
 

 

Ook dit mag verhuizen, naar het laatje van mijn man. Altijd fijn.

Over dat laatje van mijn man: die valt trouwens volledig buiten dit project. Het is ergerniswekkend en bewonderenswaardig tegelijk, hoe keurig opgeruimd dat laatje altijd is. Ik heb dan ook een bijzonder opgeruimde man en prijs me daar erg gelukkig mee. Geen volgepropte laatjes bij hem.

Alleen het schuurtje…dat blijft een punt van aandacht, haha (lees je dit Frits?).

 

 
Tja en hierbij ontsnapte mij een zucht, moet ik ze echt lezen? Ik heb periodes gekend waarin ik niet kon wachten tot de volgende Allerhande. Nu bevind ik me even in een andere fase. Ik heb zoveel recepten; eerst maar eens die volle recepten-la opruimen voordat ik er nieuwe bij doe. En dan nog, het komt toch meestal neer op eenpansgerechten en ovenschotels die de kindjes graag lusten.

… Het voelt alsof ik iets heb gedaan wat eigenlijk verboden is, maar ik heb ze met een grote zwaai in de papierbak gegooid. Wat een tijdswinst.
Voorlopig laat ik de Allerhande even aan me voorbijgaan (en laat hem dus lekker in de AH liggen).

 

 

En klaar.

 

Reacties

Dag 53 – De koelkast

28 november 2011

Dag lieve lezers,

Ik richt me maar even direct tot jullie want jullie zijn met velen! Gemiddeld 480 lezers per dag, de afgelopen week. Dat zijn er 15.000 per maand!! Zou dit betekenen dat ik niet de enige ben met opruim-issues?

Ik ben met het schrijven van dit blog begonnen om mezelf op de rails te houden (I know me) gedurende deze 365 dagen, maar dat het herkenning oplevert bij mijn omgeving heeft me echt verrast.

Het maakt het aanpakken van mijn kastjes een extra leuke zaak. Welkom dus! Ook geniet ik volop van de opgeruimde kastjes van lezers die mee zijn gaan doen. Hoe leuk is het om te zien wat zij in een relatief korte tijd in hun huis bewerken! 

Een nieuwe dag vandaag. Een nieuw kastje. Hier komtie:

 

 
 
De koelkast. De vorige keer dat ik hem schoonmaakte was op dag 12, acht weken geleden. Ik begin nu te herkennen wanneer een koelkast weer een schoonmaakbeurt nodig heeft! Dat is winst.
 
 
 
 
Nog voor het krieken van de dag, inderdaad tijdens het ontbijt, begon ik er aan.
 
Vroeger negeerde ik waarschuwings-signalen van mijn koelkast maar nu denk ik… in 20 minuten is het gepiept dus waarom niet?!
 

 

 
 
Dit duo mag weg (over datum c.q. leeg)
 
 
 
 
Ik heb me vertild aan het inkopen van wortels voor Het Paard. Wat moet ik ermee? De wortels zitten in plastic en dat zag er niet fris uit. Nu heb ik ze verpakt in een vochtige theedoek, dat is een stuk beter.  Ik vermoed dat het een keer wortelsoep wordt deze week.
 

 

 

Even over het Tabasco mysterie. Wie weet hoelang je Tabasco eigenlijk kunt bewaren? Voor mijn gevoel onbeperkt; maar dat dit flesje weleens 15 jaar oud kan zijn, dat is toch geen prettig gevoel?

Wie weet het? Hoelang kun je Tabasco bewaren?

 

 

De koelkast is weer up-to-date, uitgesopt en herschikt. Ik ben diep tevreden.

 

Reacties

Dag 54 Mijn file-laatje – de eerste dag

29 november 2011
 
In de keuken bevind zich deze la.

 

 
Wanneer ik iets moet doen (bv een tandartsafspraak regelen) dan gooi ik het formuliertje hier ‘tijdelijk’ in. Dit is geen goed systeem. Het verdwijnt namelijk in een soort zwart gat; en zie het dan maar eens terug te vinden.
Ik noem het mijn file-laatje vanwege de associatie met het woord archiveren. Een begrip wat ik hier nogal losjes toepas.
Wat opruimen betreft bevind dit laatje zich in het vijf-voor-twaalf stadium. Als ik nu niets doe valt de inhoud eruit.
 
 
 
Dit is nog maar de eerste greep!
Ik ga hier zeker meerdere dagen over doen; iedere dag een half uurtje. Er gaat veel werk uit voortkomen…dat voel ik aan mn water.
 
 

 

Dit is mijn eerste aanzet tot sorteren. Ben benieuwd hoeveel dagen dit gaat kosten.

Wordt vervolgd!

 

Reacties

Dag 55 het file-laatje dag 2

30 november 2011

 

Vandaag weer verder gegaan met het laatje van gister. Onderschat het niet; zo’n laatje brengt veel voort. Vandaar de cappucino.
 

 

 

Na een half uur was dit de weg te gooien stapel. Fijn, weg ermee.
 
 
 
 
Daarna lag er nog dit op tafel.
 
Voor al deze dingen is er een plekje in huis. Ik ben ongeveer 15 keer heen en weer gelopen naar al die
plekjes. Maar oké, toen was het wel netjes gefiled.
 

 

 

 

En dit is het to-do stapeltje:

– ik moet de tafel op z’n kant zetten en moet die knopjes er nou eindelijk eens onder jassen.
– ik moet een declaratie declareren
– ik moet -o wat is dit toch vreselijk – me verdiepen in de stapel rekeningen van Vodafone.
Vodafone roept zoveel weerstand op dat ik hier een op zichzelf staand kastje-per-dag-project van ga maken, een keer.

Wordt vervolgd!

 

Reacties

Dag 56 – het file-laatje, dag 3

01 december 2011
Vandaag had ik weinig tijd. Hoe moet dat nou met mijn kastje van vandaag?, dacht ik tijdens het eten koken.
 
 
 
 
De knopjes voor onder de tafel, die moesten er vandaag maar eens onder (zie laatje van gister). We hadden nog 7 minuten tijd voordat het eten klaar was…
 
 
 
 
Ennnn… het lukte!
 
 
 
 
Wat ik geheel en al aan F te danken heb, die met de boor snel gaatjes boorde en de boel bevestigde. Iets wat al zeker een half jaar in mijn laatje lag, is nu bevestigd. Hoera!
 
Morgen weer verder met dit laatje.
Wordt vervolgd.
 
 
Reacties

Dag 57 – het file-laatje, dag 4

02 december 2011
 

Vanwege de goedheiligman zit mijn dag redelijk vol. Toch heb ik zo’n 5 dingen uit het laatje weggewerkt. Joezee, toch weer een mini-stapje verder gekomen.

Wordt vervolgd!

 
Reacties

Dag 58 – het file laatje, dag 5

03 december 2011

Vandaag een nieuwe dag. Een nieuwe episode in het avontuur met mijn file-laatje. Ik werd naar vele plekken geleid…

 

– De bakker op de markt bijvoorbeeld. Ik vond een bonnetje met een bedragje wat mij een keer voorgeschoten was!!! Snel mijn schulden ingelost.

– Naar de bieb…ik vond een afschrift met een abonnements-bedrag wat vragen opriep – moest ik even checken.

 

– En naar de Expert.

De beschrijving van de nieuwe wasmachine lag namelijk ook in het laatje. Waarom ook al weer? O ja, ik wilde weten of ik ook ‘halve wasjes’ kon draaien,  stond nergens vermeld in de gebruiksaanwijzing! Dan maar even langs de Expert. Wat blijkt? De machines van tegenwoordig voelen zelf aan hoe zwaar een wasje is en leveren gepast water (nou ja!).

Beschrijving kan weer terug op zijn plek, EN hoera uit mijn laatje.

– Naar de Hema. Altijd fijn. Voor een map om papieren in op te bergen (visitekaartjes, overzichten, folders). Het heeft gewoon geen zin om dat te bewaren in een laatje, want: a) ik kijk er nooit meer naar. b) ik vergeet dat ik ze heb. c) wanneer ik ze zoek kan ik ze niet vinden!!!!

Deze dingen gaan in een map. Prima overzichtelijk. Voelt organised.

 

 
 
Er was vandaag gelukkig ook nog wat om weg te gooien.
 
 
 
 
Het vinden van dit plaatje heeft voor het vervullen van een wens gezorgd. Namelijk het maken van een wensen-bord. Hij komt op zolder te hangen en telkens als ik een plaatje vind wat visualiseert wat ik graag zou willen bereiken, prik ik het erop. Ben benieuwd naar het effect, het is een idee van een vriendin.
 
 
 
 
Dit is waar ik nog actie op moet ondernemen. Het laatste loodje.

Wordt vervolgd! (pfff…maar, ik nader de finish!).

 
Reacties
koffie tijdens het opruimen
opruimen volgens een simpel plan
uitrusten van het opruimen
een laatje opruimen
mand opruimen
koffie in de zon na opruimen
Little by little
spullen opruimen en wegzetten
Small steps every day