KPD1C

De valkuilen

Hoewel het idee van een klein afgebakend karweitje per dag goed werkt zijn er valkuilen waar je in terecht kunt komen. Hierbij de top vijf valkuilen die de andere opruimers en ik tegenkwamen.

Met stip op 1: perfectionisme

Perfectionisme: je wilt meteen véél doen en graag ook nog perfect (want, en dat is mijn eigen destructieve gedachte, 'alle andere mensen hebben het tenslotte ook perfect voor elkaar').  Ai, verlamming.

 

Valkuil 2: verleid worden tot meer dan het afgebakende stukje

Terwijl je het 'kastje' van de dag aanpakt wordt je sluw verleid tot het doen van andere, daaruit voortvloeiende kastjes. Voor je het weet ligt echter de inhoud van 5 lades op je keukentafel. Zie dan maar eens enthousiast te blijven.
Wat te doen? Weersta de verleiding, leg de zaken die voortvloeien uit je kastje op de nieuwe plek waar ze bij horen en benader die plek op een andere dag als 'kastje'.

13feb12 307 x 377
DSCF4961-1 307 x 377

Valkuil 3: losse eindjes

Je kastje is op zich af maar er blijven losse eindjes rondslingeren: een killer voor je voldoening en voor je gevoel van trots.
Remedie: benader de losse eindjes als 'het kastje' van de volgende dag.

 

Valkuil 4: Kleine projectjes zijn oké

Een klein projectje telt net zo goed mee. Ook al is het klusje wat je op het oog hebt klein, het mag net zo goed meetellen als 'karweitje van de dag'.  Ook die hebben namelijk toegepaste aandacht nodig.

Tegenwoordig hanteer ik als graadmeter: baal ik ergens van en stoort het me al dagen (of weken of jaren): ik benader het als 'een kastje'.

Valkuil 5: boeken gaan lezen

Je ruimt je boekenkast op en voor je het weet zit je in de boeken te lezen en ben je twee uur verder. Inderdaad een geniepige kuil in de weg. Want eerst is het leuk, maar uiteindelijk is het onbevredigend want er is niks gebeurd. Ja, een boel rommel overhoop gehaald.

Remedie: als je het leuk vind om bij zo'n gelegenheid lekker in je boeken te geraken, geen nood; verklein dan je klusje van die dag: een halve plank per dag is ook een prima doel.
Anders, hou het doel voor ogen en wees je bewust van deze valkuil. Weersta je hem, neem dan extra veel melkschuim op je koffie als beloning. Want, knap gedaan!

KPD1E zonder effect

Hoe verder om te gaan met valkuilen?

Eigenlijk heb ik maar één antwoord: hou je aan het simpele plan. Eigenlijk; hoe simpeler je plan, hoe groter de kans van slagen. Kies een klein projectje en rond het af. En ga dan aan de koffie en prijs jezelf, dan zal je voldoening diep zijn en de koffie extra lekker smaken.

(En herhaal het op een volgende dag, en een volgende dag. Echt waar, na een tijdje rustig je simpele plannen afmaken ga je ineens het verschil merken.)